NAVIGATIE:
Ervaar-Anders » Zelfredzaam worden


Zelfredzaam worden
Mijn zoon of dochter moet zelfredzaam worden.
Zelfredzaam worden in huiswerk maken, afspraken nakomen, je kamer opruimen, dankjewel zeggen, zeggen dat je bang bent, veters strikken.... en nog een heleboel andere vaardigheden, waaronder bijvoorbeeld… tandenpoetsen.

“Iedereen kan toch tandenpoetsen?” zegt de buitenstaander wanneer een moeder bezorgd uit: “Ik krijg mijn zoon niet aan het tandenpoetsen.”  

Dat is het moment waarop Ervaar-Anders zegt:
Wanneer het iemand niet lukt om zijn tanden te poetsen, is het meestal niet de handeling (‘tandenpasta op je tandenborstel doen, een tijdje poetsen en je mond spoelen’) die het probleem is. Bijna altijd zit het probleem in het gebrek aan zelfredzaamheid.

 Ervaar-Anders onderscheidt zich daarin in termen van deze methode.

1 .Mijn-Beperkingen

2. Mijn-Motivatie

3. Mijn-Structuur

4. Mijn-Maatschappij

 Ervaar-Anders wil zover als mogelijk is de tekortkomingen in deze vier kerngebieden aanvullen. Vanuit onze ervaring weten we dat het ontbreken van een vaardigheid bijna nooit een losstaand probleem is. Vaak zijn er meerdere vaardigheidsproblemen.

Door keer op keer de weg door de vier kernvaardigheden te bewandelen, werken we ernaartoe dat er een moment komt dat de cliënt zelf, eerst onder begeleiding en steeds meer zelfstandig, de hierboven genoemde stappen gaat toepassen.

 Zo komt de cliënt tot een grotere mate van zelfredzaamheid. Dan kan hij niet alleen tandenpoetsen, maar nog veel meer.

ERVAAR-ANDERS! 
Copyright Ervaar-Anders 2020. Alle rechten voorbehouden
Mon Plaisir 89 A, 4879 AM Etten-Leur | +31(0)6 460 110 51
Bekijk hier onze Algemene Voorwaarden | Privacy Policy | Rechten afbeeldingen | Contact opnemen